Vinlandet Chile

I Chile som också kallas för ”nya världen”, har det odlats vin sedan 1500-talet då det var europeiska kolonisatörer som förde med sig de första sticklingarna och började producera vin. Det kan dock tyckas lite arrogant när vi européer pratar om hela kontinenter som Nya världen utan att reflektera över att man i tex Chile producerat vin i flera hundra år. Adelsmannen Don Francisco de Aguirre var först med att plantera de första vinstockarna i La Serena. Hans vinodling bestod till största delen av den spanska druvsorten Criolla Chica. Denna druva odlas fortfarande idag på enklare gårdar, men då under namnet Pais. År 1851 förde Bertrand Silvestre Ochagavia Echazareta med sig de första kvalitetsdruvorna från Bordeaux till Chile. Tidpunkten var väl vald. Vinstockarna var fortfarande fria från de fruktade vinlusen som några år senare kom att ödelägga stora delar av vinodlingen i Europa.

Chiles klimat och dess optimala förutsättningar har gjort att det finns bra förutsättningar att odla vin. Kombinationen av varma och soliga dagar och svala nätter gör att druvorna får en långsam mognad, vilket ger fler smaknyanser och en större komplexitet till druvorna. Skillnaden mellan dagar och nätter kan var upp till 20 grader. Landets geografiska läge gör också att det skyddas av fyra barriärer, Anderna i öst, Stilla havet i väst, Atacama öknen i norr och Antarktis i söder vilket minskar risken för skadeangrepp.
I slutet av 70-talet fick spanjoren Miguel Torres upp ögonen för Chile och startade ett modern vineri i staden Cuirico. Torres tyckte att Chile var ett riktigt paradis för vinodling, detta gjorde att många fler vinodlare fick upp ögonen för Chile.
Torres och Barons de Rothschild är två viktiga producenter för landet men vid sidan av dem har en rad betydelsefulla inhemska vinodlare etablerats och nått toppen inom den nationella vinvärlden. Namn som Concha y Toro, Errázuriz, Felipe Edwards och Montes står bakom allt från enkla viner till äkta vinikoner som ger fantastisk kvalitet till ett rimligt pris.

Tack vare de stora investeringarna i den chilenska vinodlingen under de senaste tjugo åren har landet idag bästa förutsättningar att nå toppen bland världens vinländer. De chilenska vinodlarna blir dessutom allt bättre på att dra nytta av landets unika förutsättningar och framställa karaktärsfulla och säregna viner i en typisk chilensk stil.
De viktigaste blå druvorna är Cabernet Sauvignon, Merlot och Cabernet Franc. Ytterligare en blå Bordeauxdruva som idag i princip är bortglömd i Bordeaux men som nått stora framgångar i Chile är Carmenère. Denna druva, som även kallas Grand Vidure, tycks trivas extra bra i just Chile. Övriga blå druvor är till exempel Malbec, Mourvèdre och Pinot Noir. Bland de gröna druvorna hittar finns flesta stora gröna druvorna i världen. Dominerande är Chardonnay och Sauvignon Blanc men bra viner produceras även på Gewürztraminer, Riesling, Chenin Blanc och Sémillon.

 

Tidigare publicerat i Affärsstaden 04 – 2019

[one_half last=”no”]

Peter Lannesand 
Vinkännare

[/one_half]
[one_half last=”yes”]
Peter Lannesand
[/one_half]

Tillbaka till krönikor