För några år sedan bestämde vi oss för att hyra ut ett hus som tillhör vår fastighet. En vecka och en blocket-annons senare hade vi 35 intressenter. Ett tio-tal utländska personer eller familjer som skulle börja jobba i Linköping i augusti men som inte hade någonstans att bo. Resten studenter i full panik över att tvingas till dyra hotellnätter för att kunna tacka ja till sin utbildning. Studenter är ett kreativt och föga bekvämt folkslag. Ett av förslagen var att åtta, enligt dem själva särdeles skötsamma, personer kunde dela på huset som har ett enda badrum och numera saknar bussförbindelse.

I årets larmrapporter framgår att 27 av landets 30 lärosäten upplever stora problem med bostadsbristen för studenter. Det är flera års kötid till studentboenden. Inte alla akademiskt hungriga backas av förmögna föräldrar som löser saken med mammons hjälp. Kontakter kan förvisso hjälpa, de flesta privata hyresvärdar har noggranna screeningprocesser där en rekommendation från rätt person är avgörande.

Den kluriga moment 22-situationen på bostadsmarknaden för kategorin låginkomsttagare och för den som inte redan tillhör de svenska systemen, är ingen nyhet. Det hänger samman med Sveriges bostadssituation som i sin tur formas av urbaniseringens krafter. Det är en missmatch mellan var det står tomma rum och var människor står i kö till tomma rum.

Vid Campus Gotland, som sedan några år tillhör Uppsala Universitet, är problemet extra tydligt. Gotland är en ö där priserna på boenden fluktuerar över semestersäsongen. Som student kan du med ganska mycket tur hitta ett boende från september till maj. Men sedan börjar turistsäsongen på allvar, och du har inte längre råd att bo kvar. Samtidigt är det få privata aktörer som med rådande hyresregleringar kan räkna hem nybyggnadsprojekt, särskilt de som är avsedda för fattiga studenter. Det betyder att Gotland många gånger inte får chansen att marinera sina studenter i den härliga sommarvärmen och i förlängningen öka chansen till att de blir permanande gotlänningar.

Vi dras naturligtvis med samma problematik. Näringslivet, sjukvården och akademin i vår region är i ständigt behov av skarpa talanger med specifik kompetens. De söks med ljus och lykta i andra delar av Sverige och utomlands. Deras kompetens kan vara avgörande för hur ett forskningsprojekt faller ut eller hur affärerna utvecklas.
Detsamma gäller för studenterna. Det kan vara en students briljanta studier och upptäckter som banar väg för ny teknik, nya innovationer eller andra för vår region heroiska insatser. Men om de inte kommer hit för att de inte lyckas lösa sitt boende, då är det en annan region som får åtnjuta deras intelligens.

Kanske är det just innovationen i uppkomsten av nya typer av studentboenden som saknas. Eller nej förresten, de innovativa lösningarna finns. Men regelverken är för stelbenta. Vad sägs om ett studenthotell med små egna krypin när man vill dra sig tillbaka, men i övrigt stora kollektiva ytor som stimulerar kreativiteten?
Regionens näringsliv, sjukvård och akademi måste kunna attrahera talanger, både färdigutbildade och sådana som är under utbildning, för att fortsätta leverera på den nivå de gör.

Då är det ju bra om de också har någonstans att bo.

 

Tidigare publicerat i Affärsstaden 08 – 2019

Johanna Palmér
vd,
Östsvenska Handelskammaren

Johanna Palmer - Foto: Crelle

Tillbaka till krönikor