Blogg

Jag skriver bloggar - Det är min tur nu... vinden har vänt!

och jag bloggar permanent!

Tass, tass, tass…Rävens besök resulterade i att hönsbesättningen minskade! -

Tidigt i morse vaknar jag av att min man ropar - räven är här!! Jag och två barn flyger upp ur sängarna och springer för att spana ut mot hönshuset. Där ute smyger räven omkring och letar efter lämpligt sätt att ta sig in till frukosten. Den smyger runt och kommer närmare huset där vi befinner oss. Helt plötsligt står jag och räven öga mot öga genom den glasade altandörren.

En normal räv hade stuckit med svansen mellan bena så fort den sett mig men den här stannade nyfiket kvar och spanade in i vårt kök. Våra blickar möttes och jag undrar vad den tänkte. Efter en stunds spanande stack den runt husknuten. Vi tänkte att faran är över. Våra höns klarade sig den här gången för vi har ju satt igen alla fönster och luckan var stängd. Vi pustar ut och börjar laga frukost men så ser vi räven lunka lugnt iväg med något vitt i munnen, en höna såklart.

Min man jagar den en bit och sen springer jag ut i nattlinne och fortsätter jaga den en bit (vi har räddat höns från räven på det sättet förr). Vi inser att räven hoppat in genom ett fönster där vi satt för ett tjockt tyg noggrant. Men rävar är listiga och magen kurrade säkert så den chansade och lyckades hoppa igenom tyget och kunde i lugn och ro ta död på 6 av 12 höns. Barnen blev såklart ledsna och funderade på hur de skulle göra om räven kom tillbaka. Den kom tillbaka efter några minuter för att hämta de resterande döda hönorna. Men då hade vi byggt upp ett fort runt hönshuset och satt för alla fönster extra noga, så just nu är det omöjligt för räven att ta sig in, likaväl som det är för hönsen att ta sig ut. Men idag får de hålla sig inomhus. Jag kan inte låta bli att tycka synd om den här räven, den var säkert väldigt hungrig och det är dess natur att ta höns men nästa gång får den gärna besöka någon annans hönshus.

Erfarenhet och ny kunskap. Kan det bli bättre? - Alla blir vi äldre. Ibland får jag en känsla av att det är något som många inte riktigt vill kännas vid. Jag har aldrig riktigt förstått det. För med ålder kommer ju sådant som man helt enkelt inte kan skaffa sig på något annat vis. Sådant som erfarenhet, till exempel. Och precis som det gäller för oss som individer så gäller det även för företag. Företag som har funnits under en längre tid har klarat förändringar i konjunkturen, tillväxt och förändring med mera. Det är värden som verkligen betyder mycket även för framtida utveckling.

Men om ett företag ska kunna leva under riktigt lång tid så krävs det även att ledarskapet klarar av att förändras och förnyas i takt med samhällets utveckling i övrigt. Det är här som generationsskiftet blir så spännande. Allt det där som en gång gjorde att någon startade ett företag, passionen och engagemanget, drivkraften och envisheten måste överföras till nästa generation. I en ny tid. Där nya förutsättningar och utmaningar sätter agendan. Den nya generationen måste kunna införliva allt detta med sina egna idéer och tankar framåt.

Ibland sker generationsskiftet inom familjen. En son eller dotter tar över verksamheten. I andra företag sker skiftet genom att en ny ledning slussas in utan tidigare koppling till företaget. Oavsett vilket så innebär sådana här skiften alltid att företagen går igenom en känslig fas. För att bejaka det nya innebär samtidigt att en framgångsrik generation måste våga släppa taget.

Oavsett om du är på väg att lämna ett företag i nya händer eller om du är på väg att få ett större ansvar så kräver all utveckling att det gamla ersätts med det nya, precis som i det vardagliga livet. Att välja en väg innebär att andra vägar avslutas eller förändras.

Att våga utvecklas innebär att omfamna förändringen. Kan vi dessutom dra lärdom av dem som gått före har vi alla möjligheter att lyckas.

Är du just nu på något sätt del av en sådan process, lycka till!

Mathias Ericsson

Blogg

Jag skriver bloggar - Det är min tur nu... vinden har vänt!