You are currently viewing Utbildningar som ger jobb
TUC Yrkeshögskola förser företagen med kompetens inom de områden där det råder brist. Foto: Mirjam Lindahl.

Utbildningar som ger jobb

Det säger Ewa Sjögren och Malin Kvarnström, båda affärsutvecklare på TUC som i dagarna flyttat in i nya lokaler på Tornby.
Det doftar fortfarande nytt i de ljusa rummen på Norra Svedengatan där man, förhoppningsvis till höstterminen, kan ta emot sina 820 studerande som under året läst på distans.
– Här har vi nu drygt 3000 kvadratmeter yta fördelat på 10 klassrum, 7 grupprum, umgänges- och personalytor och det är klart att det känns ödsligt utan de studerande. Men det ska bli otroligt härligt att få ställa iordning och välkomna dem hit sen! säger Ewa.

TUC är en yrkeshögskola, vilket innebär att studierna bedrivs på högskolenivå. De innehåller praktik och är mer ”hands-on” än de ofta forskningsinriktade universitetsprogrammen.
– LIA, vilket står för Lärande i arbete är en viktig del av yrkeshögskolans utbildningar, berättar Malin. Praktiken blir en del som vävs in i studierna och man får varva teori med praktik på en arbetsplats i takt med att utbildningen fortgår. På så sätt befäster man sina kunskaper på ett smart sätt, och det är inte ovanligt att den studerande får en anställning på sin LIA-plats efter examen.

Ewa och Malin berättar att det är glädjande många företagare som väljer att engagera sig, och ta emot för praktik på sin arbetsplats.
– De studerande gör ju examensarbeten som ofta handlar om hur företaget kan utveckla hela eller delar av sin verksamhet. Något man som företagare förstås kan använda sig av, säger Malin och fortsätter: Dessutom har man efter praktikperioden någon som är  bekant med såväl arbetsplats som arbetsuppgifter vid examen, så det behövs ingen extra introduktionsperiod, utan det är bara att komma igång och jobba!

– Helt enkelt bra synergieffekter, ler Ewa, som också säger att man, genom att erbjuda relevanta och efterfrågade utbildningar, tar ett ansvar i de samhällsutmaningar som handlar om kompetensförsörjning och allas rätt till utbildning. Att få vara en liten del av samhällsnyttan, där människor får en ny chans att studera eller möjlighet till ett nytt jobb känns jättebra.

På TUC har man bara två anställda föreläsare. Resten är kontrakterade konsulter, vilka alla är specialister på sitt område. Många kombinerar undervisningen med sina andra arbeten, vilket gör att de har ett arbetslivsperspektiv samtidigt som de besitter en unik spetskompetens. En kombination som de studerande får nytta av.
– Vårt sätt att arbeta gör också att vi är väldigt flexibla, säger Malin. I kontinuerlig dialog och i nära samråd med näringslivet reviderar vi ständigt vårt kursutbud med utgångspunkt i behoven de ser, så att vi alltid kan erbjuda utbildningar som är up-to-date. Inte minst har vi sett vikten av det under det här året när många blivit arbetslösa, permitterade eller behövt ställa om kompetensen för att ta sig an andra uppgifter.

– Det är en gedigen process att ta fram de utbildningar som vi vill anordna. Och syftet med att Myndigheten för yrkeshögskolan ska pröva och godkänna utbildningen är ju för att man ska kunna komma ut i arbete efter avslutat utbildning.

De kortare kurserna handlar för närvarande om digitalisering, energioptimering och klimat- och miljöområden. Men kompetenser inom IT-säkerhet, vård och omsorg, och hållbarhet kommer också antagligen att efterfrågas inom en snar framtid.

Som ett komplement till YH-utbildningarna ligger TUC i startgroparna med sitt nya verksamhetsområde TUC Academy som skräddarsyr utbildningar direkt till företag som har behov av kompetenshöjning eller omskolning.
– Utbildningsanordning är vår kärnkompetens. Vi kan utbildning, vi har kunskap och gedigen erfarenhet av genomförandeprocessen och vi har dessutom otroligt mycket kompetens i våra föreläsare. Att kunna använda oss av det ännu mer känns som ett naturligt steg då många nu har behov av att utbilda sin befintliga personal, berättar Daniel Magg, verksamhetsansvarig för TUC Consulting, som anordnar de företagsanpassade utbildningarna.

Efter att ha kommit tillrätta i de nya lokalerna ser Ewa, Malin och Daniel inte bara fram emot att kunna erbjuda sina studerande en fräsch och inspirerande studiemiljö, utan också att få möjlighet att skapa kontakter och samarbeten med många av de företag inom en mängd olika branscher som bedriver sina verksamheter i området.
-Vi hoppas att de är lika nyfikna på oss som vi är på dem och tror på att vi ska kunna skapa givande och lönsamma samarbeten i framtiden.

 

Text: Mirjam Lindahl
Foto: Mirjam Lindahl

Tidigare publicerat i Affärsstaden #4 2021