You are currently viewing Med hela världen som arbetsfält

Med hela världen som arbetsfält

Swisslog är en global koncern som levererar logistiklösningar inom många olika branscher. Företaget startade år 1900 i Aaaru, Schweiz och ingår 2015 i KUKA-koncernen med ungefär 14 000 anställda och tillsammans är de världsledande av automationslösningar inom fordons- och flygplansindustrin.
I Sverige håller Swisslog Pallet Technology Center till i Boxholm. Där utvecklar, producerar och levererar de automatiska staplingskranar (Vectura), transportörer (ProMove) och skyttelsystem (Powerstore). De har också personal som reser jorden runt och gör installation och idrifttagning på kundernas siter.
– Tillsammans med våra systerföretag kan vi kombinera och leverera olika produkter och system för att matcha varje enskild kunds behov. Vi arbetar 100 procent projektorienterat, vilket innebär många spännande utmaningar för oss som vi måste kunna hantera, berättar Vd:n Anna Björklou.
Företaget har varit lokaliserat på den lilla orten i Östergötland sedan 1987 efter en sammanslagning av BT:s krantillverkningsdel från Mjölby med företaget Sorbus som utvecklade och tillverkade banelement och som då var lokaliserat i Boxholm.
-Vi har kvar medarbetare som var med redan på BT-tiden så det är en härlig mix av äldre, mer erfarna medarbetare och helt nya från skolan bland vår personal, framhåller Anna.

Bolaget är en del av Technology Center som plattform och jobbar globalt med alla Swisslogkoncernens säljbolag som finns i världen.
– 90 procent av vår försäljning går till våra systerbolag som finns bland annat i USA, Europa, Mellanöstern, Asien och Australien. Vi är duktiga på att integrera olika produkter till en lösning som just den specifika kunden vill ha. Eftersom vi är helt projektorienterade pendlar vår arbetsbeläggning mycket upp och ned, berättar Anna.
I dag är kraven från konsumenter höga när det gäller att beställda produkter från internet ska komma fram så fort som möjligt.
– Det är något som ställer höga krav på e-handelföretagens logistikkedja. Många produkter oavsett vad det handlar om produceras i en världsdel och säljs i en annan. För att få effektivitet i sin lagerhantering väljer därför många kunder att helt eller delvis att automatisera sina logistiklösningar.

Hur ser trenden i er bransch ut?
– Den är klart växande, det finns ett stort behov av logistiklösningar inom de flesta branscherna. Just nu har vi en konkurrensfördel i att producera i Sverige. I och med att den svenska valutan minskat i värde gentemot dollarn och euron blir det billigt för andra länder att handla av oss.

Vilka är framtidsutsikterna?
– De ser väldigt ljusa ut. Med den utveckling och den värld vi lever i där e-handeln bara ökar handlar allt mer om att hitta smarta och effektiva logistiklösningar för att klara de krav som konsumenterna ställer på leveranstid och precision.

Vilka ser du som de största för- och nackdelarna med att ni befinner er på en liten ort?
– Det är klart att det på flera sätt skulle vara en fördel att vara närmare Linköpings universitet och Mjärdevi Science Park för att kunna få ännu mera samarbete och utbyte av Universitet och dess studenter. Det blir ju en del pendlande för anställda som inte bor på orten och det ställer ju krav på bra kommunikationer, så vi ser gärna fler avgångar för Östgötapendeln till och från Boxholm.
Fördelarna med placeringen är att vi har ett stort upptagningsområde med bara 20 minuters resa till flera olika orter såsom Tranås, Vadstena, Mjölby, Motala med flera. Vi har inte haft problem med att rekrytera kompetent personal hittills. Även om vi håller till i Boxholm är vi ett globalt företag och vill man resa mycket och se världen så finns alla möjligheter hos oss, säger Anna Björklou.

 

Swisslog Pallet Technology Center

Startade: På 1940-talet med pallhantering inom AB Bygg och Transportekonomi (BT) i Mjölby. 1986 köpte BT Sorbus i Boxholm som utvecklade och tillverkade pallbanor. 1987 flyttade den automatiska krantillverkningen till Boxholm och slogs då ihop med Sorbus. Pallet Technology Center är en del av Swisslog Technology Centers och ingår sedan 2015 i KUKA-koncernen.

Produkt/marknad: Utvecklar, producerar och installerar automatiska staplingskranar (Vectura), transportörer (ProMove) och skyttelsystem (Powerstore).

Antal anställda: Cirka 170 fast anställda och ungefär 80 konsulter – det vill säga totalt cirka 250 anställda i Boxholm. Hela KUKA-koncernen har ungefär 14 000 anställda.

Omsättning: Swisslog i Boxholm omsätter cirka 500 miljoner kronor per år.

 

 

TEXT: Joakim Löwing
FOTO: Björn Lisinski