Linköpingsföretaget Skymaker visar med sin molntjänst att de kunder som vill ha speciella mått eller utseende på varor enkelt kommer kunna tillgodoses av lokala tillverkande företag. Företag som av kostnadsskäl tillverkar sina produkter i stora serier enligt en i förväg fastställd form kan med ny teknik låta sina kunder lägga in sin specialbeställning där alla underlag automatgenereras för maskinerna

Under lång tid har massproduktionens lov hörts där endast produkter i de högre prissegmenten kunnat produceras i kortare serier eller i ovanliga fall som unika enstycksvaror. Parallellt finns en trend hos människor om att söka det personliga eller unika. En produktkonfigurator som slutkunden når via företagets e-handel guidar kunden och ger möjlighet att själv designa utseende och egenskaper enligt eget huvud. Lösningen är bransch- och materialoberoende och passar lika bra för att exempelvis måttbeställa byggvaror eller bostadsanpassade hyllor som för att designa sina egendesignade smycken.

–    Skymaker har nu skapat förutsättningar för att tillverkande företag ska kunna erbjuda kunder ett enkelt sätt att göra specialbeställningar av ett fåtal exemplar utan att kostnader eller leveranstid ökar. Det som gör lösningen unik är att vi tar med hela kedjan och inte bara är ett isolerat CAD-verktyg för design. Jag tror att det här är ett första steg mot att vi kan få konkurrenskraftig automatiserad tillverkning i Europa, säger Skymakers vd Kristofer Skyttner

Företaget Garantell som tillverkar nätväggar som bl.a. används som maskinskydd och förrådsväggar säljer främst till företagskunder. Garantell har just lanserat sin e-handelsplattform i nytt utförande. Med Skymakers lösning kan Garantells slutkunder själva anpassa de olika nätprodukterna och allt från offertunderlag ner till tillverkningsinstruktioner för produktionsmaskinerna autogenereras.

–    Det talas mycket om digitalisering inom industrin.Ett flertal Produktkonfiguratorer i vår molntjänst SkyMaker Studio är integrerade med Garantells e-handelslösningar och direkt kopplad till deras toppmoderna maskinpark. Det tycker jag är ett konkret exempel på smart industri här hemma i Sverige, avslutar Kristofer Skyttner.

 

Källa: www.skymaker.se