Den mörka årstiden är här och risken för trafikolyckor ökar. Länsförsäkringar Östgöta gör en aktiv insats för trafiksäkerheten och delar ut totalt 20 000 reflexer och 4000 reflexvästar under novembers två första veckor. Idag, torsdagen den 12 november, var över 200 av Länsförsäkringars medarbetare ute på ett 100-tal platser runt om i Östergötland och försåg östgötarna med reflexer.

Merparten av reflexutdelningen i morse skedde i inner- och ytterområden i Linköping och Norrköping, under morgontrafikens mest intensiva timma mellan kl. 07:00 och 08:00.
– För oss är det skadeförebyggande arbetet alltid viktigt. Just nu sätter vi fokus på vikten av att synas ordentligt när man rör sig i trafiken i vintermörkret. En reflex handlar om omtanke, en reflex kan rädda liv, säger Patrick Petersson, skadechef på Länsförsäkringar Östgöta. Att bära en godkänd reflex är en billig livförsäkring. Den som bär reflexer syns betydligt bättre och på längre avstånd än den som är utan. Om man har mörka kläder och går vid vägkanten syns man i bilens halvljus på cirka 25 meters avstånd. Med en reflex blir du synlig redan på 125 meters håll.
– Den sträckan kan vara skillnaden mellan liv och död, säger Patrick Petersson. Med den här aktiviteten vill vi ta ett samhällsansvar och öka synbarheten i trafiken i Östergötland.

 

Fakta om reflexer

  • De flesta olyckor med gående trafikanter som blir påkörda inträffar i mörker.
  • Med reflex syns man på ca 125 meters håll i mörker från en bil med halvljuset på. En mörkklädd person utan reflex syns på ca 25 meters håll. Från en långtradarförares högre vinkel syns en gående med reflex först på 60 meters håll.
  • De flesta svåra olyckor med gående i mörker inträffar i tätbebyggda områden med tänd gatubelysning. Gatubelysningen räcker inte för att man ska synas.
  • Reflexer syns bäst om de sitter lågt och är i rörelse. Långt ner på ben och armar är en bra placering.
  • För att en reflex ska vara godkänd ska den vara SIS-märkt eller CE-märkt. SIS är en svensk standard och CE är en europeisk standard.
  • Hundar och hästar behöver också reflexer. Reflexer till djur finns i djuraffärer.
  • Byt ut reflexerna regelbundet. Förmågan att reflektera försämras av smuts, repor och annat slitage.
  • Vid cykling i mörker är det lag på att cykeln ska vara utrustad med både belysning och reflexer. Reflexen ska vara vit fram och röd bak. Reflexerna åt sidorna ska vara vita eller orangefärgade.

 

 

Källa: www.lfostgota.se

foto: Lena Holmgren

Med på bilden är Amanj Omar och hans son Alend Omar som tar emot reflexer.