You are currently viewing Stridsflyget som svenskt särintresse

Stridsflyget som svenskt särintresse

TEMA EAST SWEDEN ALMEDALENSverige tillhör i dag ett av endast fem länder i hela världen – tillsammans med USA, Ryssland, Frankrike och Kina – som kan utveckla och tillverka stridsflygplan.
Något som ger tillgång till ett kostnadseffektivt stridsflygsystem som är direkt anpassat för svenska säkerhetspolitiska behov med kontroll över kritiska teknologier och handlingsfrihet att vidareutveckla stridsflyget över tid.
– Det är en stor fördel att Sverige som nation har fullständig kontroll på allt det tekniska och optimalt anpassat för svenska behov och förhållanden – till exempel som att kunna starta och landa på olika vägbaser. Det bidrar också till tillväxt inom annan teknologi och näringsliv i Sverige – en samhällsnytta som skapar nya bolag i kölvattnet, framhåller Carl-Henrik Arvidsson, Vice President Strategy, Saab.

Enligt en undersökning vad det har betytt för svensk ekonomi av professor och nationalekonom Gunnar Eliasson ger spjutspetsteknologin det svenska samhället stora fördelar.
– Han kom fram till att stridsflygindustrin gett 2,6 gånger tillbaka till svenska staten mot vad investeringen har kostat, framhåller Carl-Henrik.
Historiskt sett har Saab varit leverantör till det svenska flygvapnet ända sedan 1937 och skräddarsytt planen för svenska behov.
För tillfället är mycket på gång – med inte minst tre stora program:
Gripen E-programmet där totalt 60 plan ska levereras till det svenska flygvapnet och 36 exporteras till Brasilien. Leverans inleds under 2019.
Skolflygplanet TX – i samarbete med amerikanska Boeing. Här förväntas de amerikanska myndigheterna välja leverantör i sommar.
Global Eye – ett flygburet övervakningssystem som ska levereras till Förenade Arabemiraten.
– Just nu har vi därför ett rekryteringsbehov av både ingenjörer och verkstadspersonal, betonar Carl-Henrik.

Det mesta av arbetet i dessa tre projekt kommer att utföras i Linköping.
– Vi utvecklar, producerar och slutmonterar flygplanen här. Sedan har vi även underleverantörer som producerar olika delar – som exempelvis motorer och katapultstolar. Det är egentligen både väldigt spännande, häftigt och roligt att Linköping har både en flygplansfabrik och chokladfabrik. Med andra ord den bästa staden att bo i (ha, ha).

Carl-Henrik har arbetat på Saab i 35 år och besökt i Almedalen en handfull gånger.
Den 3 juli kommer fokus ligga på frågan: Regeringen har pekat ut Sveriges stridsflygsförmåga som ett väsentligt, nationellt säkerhetsintresse, men vad innebär det egentligen?
Det tar upp sådant som – hur behöver framtidens stridsflyg se ut för att möta framtidens hot och hur säkerställs förmågan att försvara Sverige från luften?
– Luftförsvaret är ju det mest kritiska sätt att skydda sitt territorium och vårt uppdrag är att säkerställa att vi har rätt utrustning för att klara av det. Ett led av detta är att svenska staten har beställt Gripen E av Saab.
– Vi arbetar på väldigt lång sikt, Gripen E kommer att vara ryggraden inom svenskt luftförsvar ända bortom 2050. Samtidigt finns hela tiden behovet att uppgradera beroende på både teknisk utveckling och en förändrad hotbild. Vi har ju ingen aning om hur det ser ut om 10 eller 20 år. Tittar man bakåt tio år har ju det säkerhetspolitiska läget i Europa förändrats en hel del sedan dess.
Det gäller att skapa ett så säkert och kostnadseffektivt luftförsvar som bara möjligt.
– Med tanke på allt positivt som utvecklingen medför så ger det alltså stora fördelar gentemot att beställa plan från till exempel USA. Det krävs en långsiktig strategi av svenska myndigheter, regeringen, försvarsmakten och FMV. Det är dessa långa cykler jag jobbar med.

Carl-Henrik ser väldigt positivt på Almedalsveckan och dess betydelse.
– Det är ett fantastiskt vimmel av intressenter på plats – både allmänheten, politiker och försvarsmakten. Målet är att få till en bra dialog och debatt, avslutar han.

 

UR PROGRAMMET

Stridsflyget som ett svenskt säkerhetsintresse – vad innebär det i praktiken?
Arrangör:
Saab
Dag:
3/7 2018 13:00 – 13:50
Evenemangskategori, EvenemangsTYP:
Seminarium, Seminarium
Ämnesområde, Ämnesområde 2:
Forskning, Säkerhet/försvar
Språk:
Svenska
Plats:
Strandvägen 4
Platsbeskrivning:
East Sweden Arena

TEXT: Joakim Löwing
FOTO: Björn Lisinski