You are currently viewing SIKTET FRAMÅT

SIKTET FRAMÅT

Sedan i höstas är Sofia Sjöströms nya hemstad Linköping – en ort hon faktiskt föddes i 1980 och bodde sitt första år i Mantorp.

Därefter flyttade familjen till pappans hemland Marocko och staden Casablanca, där hennes mamma drev en barnmorskeklinik.Företagsamheten har funnits länge inom familjen och den fördes även över till Sofia. Efter fyra år i det nordafrikanska landet tog de sitt pick och pack och lämnade för Örebro.

– Redan som barn var jag väldigt kreativ och påhittig. Älskade att klippa av håret på alla mina Barbiedockor så det blev dyrt för mamma att köpa nya hela tiden, skrattar hon.

Efter att ha pluggat på frisörprogrammet öppnade Sofia eget och arbetade som massör, frisör och sminkös.

– Jag hyrde mig in mig i en lokal hos en privat läkarmottagning. Det var i samma hus som ett seniorboende och slutade med att jag hade mest kunder därifrån. Det var trevlig och roligt, men genererade inte så mycket spännande uppdrag och jag ville prova på något annat.

Innan studierna på Universitetet i Örebro – det rättsvetenskapliga programmet med EU-inriktning – hann hon även med att arbeta som föreståndare för Björkängens kollo (verksamhet för funktionshindrade barn och ungdomar), som säljare och personlig assistent.

– Utbildningen påminner om juristprogrammet – men där syftet inte är att arbeta i domstol, utan man har en mer utredande och forskande inriktning. Jag hamnade på Svenskt Näringsliv efter att ha skrivit en C-uppsats där jag hjälpte till att utreda en frågeställning åt Svenskt Näringsliv i Örebro som handlade om ”rätten till heltid”. Jag valde sedan att starta eget, en liten juridisk konsultverksamhet till företag utan kollektivavtal. Genom mina kontakter på Svenskt Näringsliv blev jag därefter erbjuden en tjänst som förbundsdirektör för Sveriges tvätteriförbund. Ett fantastiskt roligt jobb, där jag stannade i cirka tre år.

Sedan hamnade hon som projektledare på Svenskt Näringsliv, som ledde till en roll som biträdande regionchef i Västerås. Siktet var inställt på att få arbeta med Svenska yrkeslandslaget – och det fick hon i samband med yrkes-EM 2014.

Svenska yrkeslandslaget – ett initiativ tagit av Svenskt Näringsliv, LO och Regeringen – tog framgångsrikt många medaljer i både WorldSkills och Euroskills.

– Efter sommar-OS, vinter-OS och fotbolls-VM är faktiskt WorldSkills världens fjärde största tävling. Senaste EM arrangerades i december förra året i Göteborg och drog cirka 75 000 åskådare – bland annat statsminister Stefan Löfven. Var och en av de tävlande har en egen coach med sig från sin egen bransch som tränar dem inför tävlingen. Mitt uppdrag är att hålla ihop helheten och laget.

Hon fortsätter:

– Efter att ha haft flera spännande roller inom Svenskt Näringsliv känns det väldigt roligt att anta en ny utmaning som regionchef i en större region. Det är med stor ödmjukhet jag tar mig an uppgiften och jag hoppas kunna bidra till att lyfta företagens frågor lite högre upp i den politiska debatten. Företag och företagsamma människor är grunden för vår välfärd och frågorna bör få ha ett stort utrymme i den politiska diskussionen.

Idag har hon sin bas på kontoret i Näringslivets Hus i Linköping.

Som regionchef arbetar Sofia huvudsakligen med att hålla en dialog med medlemsföretag, politiker, kommun och press i länen för Svenskt Näringslivs räkning.

Hon framhåller två frågor som de absolut viktigaste framöver:

– Att sätta långsiktiga spelregler för företagen, där det finns en politisk enighet oavsett vilket block som styr. Företagen är duktiga att anpassa sig till nya utmaningar för deras företagande, men den rad förslag från regeringen som är direkt företagarfientliga gör mig oroad.

– Vi måste hjälpas åt att minska utanförskapet och göra det enkelt att anställa människor med låg eller ingen utbildning. Vi måste få rätt personer på rätt plats och vara duktiga i dialogen med våra ungdomar när det kommer till var jobben faktiskt finns.

I Östergötland kommer Sofia att fokusera en hel del på att skapa bra relationer för ömsesidig tillit.

– Det blir fokus på relationsbyggande, jag tror att det handlar om att skapa förtroende mellan beslutsfattare, mig som opinionsbildare och de företag som är verksamma i regionen. Om vi tittar på vår omvärld finns det några orosmoln som kommer påverka svensk konkurrenskraft framöver. Det handlar om strandade förhandlingar kring frihandelsavtal bland annat. Vi upplever också stor konkurrens från länder med låga arbetskostnader, även inom akademiska yrken, som innebär att vi kan bli omsprungna av andra när det kommer till våra nyckelområden som till exempel forskning och utveckling. Då måste politiken svara upp och inte göra det ännu svårare för svenska företag att överleva, betonar Sofia Sjöström.

Hon drömde tidigare om att driva ett internationellt sminkföretag vid 40 års ålder. Men regionchef för Svenskt Näringsliv duger nog ganska bra det också…

[title size=”3″ start=”yes”]SOFIA SJÖSTRÖM[/title]

Ålder: 36 år.

Familj: Sambon Joakim, hunden Bamse (av rasen mellanpudel).

Bor: Lägenhet i centrala Linköping.

Yrke: Regionchef för Svenskt Näringsliv i Östergötland.

Intressen: Träna (är ledare för ett skivstångspass på Friskis & Svettis), hunden, entreprenörskap och företagssamhet.

[title stop=”yes”][/title]

[title size=”3″ start=”yes”]SVENSKT NÄRINGSLIV[/title]

  • Bildades våren 2001 och har på några år etablerats som den ledande företrädaren för praktiskt taget hela det svenska näringslivet.
  • Företräder närmare 60 000 små, medelstora och stora företag. Dessa är organiserade i 50 bransch- och arbetsgivarförbund. Förbunden utgör föreningen Svenskt Näringslivs medlemmar.
  • Är näringslivets ledande opinionsbildare. De arbetar uthålligt för att förverkliga de mål som en växande företagarrörelse över hela landet formulerar.

[title stop=”yes”][/title]

TEXT: Joakim Löwing

FOTO: Björn Lisinski

Tidigare publicerat i Affärsstaden 1 – 2017