You are currently viewing Med nytänk och rödbetor har Borggårds Bruk vänt trenden

Med nytänk och rödbetor har Borggårds Bruk vänt trenden

I blygsamma tre utav dessa år har Gunnar Nilsson arbetat på bruket med ansvar för försäljning/marknadsföring och med att skapa en ny, modernare profil.
– År 2015 tog de nuvarande ägarna, Jan-Peder Daréus och Göran Holmgren, över. Bolaget var då på väg neråt. Omsättningen sjönk och vinsten med den. Vi har nu lyckats vända skutan och 2017 ökade vinsten med hela 22 %, berättar Gunnar och visar runt bland de olika avdelningarna i fabriken, som ligger vackert med skog och åkrar alldeles utanför.

På Borggårds Bruk tillverkar man tråd- och bandprodukter av ståltråd och plåtband i olika dimensioner och Gunnar berättar om de tre huvudsakliga benen i verksamheten.
– Engineering handlar om kompetens. Hur vi tillverkar våra produkter, materialval och så vidare. Manufacturing är våra tillverkningsmetoder. Fribockningsmaskiner, slagmaskiner, svetsrobotar mm. Ja, våra verkstäder, helt enkelt. Och så Networking: Att bygga vetskap och kännedom om oss som bolag och om våra produkter och vår kompetens. Det är min avdelning och ett arbete jag trivs jättebra med!

I de olika verkstäderna tillverkas dels detaljer till den tunga fordonsindustrin; bland annat skickas specialtillverkade delar för Volvos räkning till en mängd destinationer i världen varje tisdag, dels detaljer till vitvaruproducenter; exempelvis till Electrolux’s tvätt- och torkmaskiner och Futurums köksfläktar. Men även stolsmekanismer och nackstödspinnar till kontorsstolar åt Kinnarps och norska Flokk, takkrokar för upphängning av lampor samt byglar för stolsfickor till airbus A 320.
– Vi har också fått bidrag från Almi gällande ett utvecklingsprojekt i Tyskland, berättar Gunnar. Det känns jätteroligt att utveckla en ny marknad, samtidigt som vi jobbar medvetet för att hålla kvar och vårda våra gamla kunder med kvalitet och leveransprecision.

Gunnar menar att i ett hållbart samarbete är inte priset det enda avgörande. Med kunskapsmässiga konkurrensfördelar och ett gediget hantverk vill Borggårds Bruk visa att man lönar sig, gentemot importerade varor från låglöneländer.
– Det finns så otroligt mycket kompetens och kunskap i våra anställda! säger Gunnar och berättar att som ett led i en modern och kreativ personalvård, gjorde man en undersökning av effekterna med Wellnox RÅ rödbetsjuice.
Olle Haglund, medicine doktor och forskare mätte bland annat kolesterolvärden och blodkärlens elasticitet före och efter tre månader användning av juicen. Och resultaten lät inte vänta på sig.
– Sedan jag började med att dricka RÅ så har jag konstaterat att mitt kolesterol har sjunkit till normal nivå. Det har blivit en del av min morgonrutin att dricka 1 dl RÅ varje morgon! säger Janet Thorsell.
– Och som om inte det är vinst nog med en friskare kropp och en snabbare återhämtning efter sjukdom; Sjukfrånvaron har gått ner bland de anställda på bruket och sjuklönekostnaderna har sjunkit från 7000 kronor per person och år till 4000, fyller Gunnar i.

Idag erbjuds alla anställda på Borggårds Bruk en daglig dos RÅ rödbetsjuice till självkostnadspris. En förmån som Gunnar själv gärna tar vara på.
– Kan jag må bra med något så enkelt är det ett lätt val för mig, säger han. Och så talar ju siffrorna också sitt tydliga språk, så helt fel kan jag ju inte ha…!

Vi går vidare genom fabriken, tittar på anrika gamla maskiner som tuffat på sedan 40-talet, nya moderna robotar som effektiviserar, en mängd olika detaljer i lådor, tjock ståltråd på stora rullar, mässingsplåtar och blanka metallband i högar.
Det sista rummet vi går igenom på vår rundvandring var en gång var fullt av verktygsmakare. Nu arbetar en person här.
– Men det börjar bli fart på bruket och vi kommer snart behöva utöka, vilket naturligtvis är jätteroligt säger Gunnar. Då kommer vi behöva allt utrymme. Men än så länge får vi hjälpas åt, avslutar han innan han går för att byta om till arbetskläder eftersom eftermiddagens arbete består i att hjälpa till att färdigställa en av dagens stora leveranser.

 

TEXT: Mirjam Lindahl
FOTO: Mirjam Lindahl