You are currently viewing Jämställt killsnack? Shanga gör det möjligt

Jämställt killsnack? Shanga gör det möjligt

TEMA EAST SWEDEN ALMEDALENJag ringer upp Shanga för en intervju, och vi tar det under en av hans promenader i Finspång, för att senare i veckan mötas upp för fotografering i Norrköping, där han inom kort höll ett tal under Nationaldagsfirandet i Olaiparken. Talet handlade som jag uppfattade det om jämställdhet och mötet och kontrasten som Shanga upplevt som en svensk kille med kurdiskt ursprung.

Shanga Aziz, är uppvuxen i Finspång. Shangas föräldrar kom till Sverige när kriget drog i gång i Irak, så han har den bakgrunden med med de erfarenheter det innebär. Han har inte upplevt kriget själv, men samtalen hemma har präglats av erfarenheter från hans föräldrars hemland, där de friheter och rättvisor vi har i Sverige inte alls har varit självklara. Shanga tror att det är något som har varit underliggande, och i och med att ha själv har blivit medveten om politik och dylikt så har det legat som en referens i bakhuvudet.

Shanga, som i skrivande stund precis fyllt 20 år, berättar att det var erfarenheterna från fotbollen som banade väg för Locker Room Talk.
– I yngre dagar – jag är fortfarande ung såklart, men när jag var lite yngre, så var fotbollen en väldigt stor del av mitt liv – då jag hade bestämt mig för att bli fotbollsproffs. Jag lade verkligen ned min tid och själ på att göra det också. Den perioden har gjort att jag har fått med mig en hel del erfarenheter så väl goda som en del inte lika goda.

Vi spolar fram lite i Shangas liv och följer honom i skolan. Året är 2016 och under hösten bestämmer sig Shanga och hans kompis Rogerio att starta ett eget företag i Ung företagsamhet.
De ville göra något annorlunda – något som kunde göra skillnad, och efter att ha läst en notis som dök upp i Shangas nyhetsflöde på telefonen, och läst de skrämmande kommentarerna från män i kommentarsfältet, så väcktes tanken att förändra killars attityd till det bättre. Det här var i samma veva som presidentvalet i USA, där Trump försökte bortförklara sina plumpa uttalanden som “Locker Room Talk” och det skapade på något sätt kopplingen till Shangas o Rogerios tid i omklädningsrummen. Det var ju där de växte upp tillsammans, och där fick de höra mycket, speciellt när de tränade med de äldre grabbarna. Risken är att man faller in i snacket för att passa in, och plötsligt sitter man där och har en taskig jargong emot andra människor.

De drog i gång sitt UF-företag och det hände rätt mycket under årets gång.
– När vi granskade de utbildningsplaner som fanns, såg vi att det behövs verktyg för att styra upp hur man tar hand om attityder och språk i omklädningsrummen. Så vi satte som mål att den metod som vi jobbar med idag ska bli en del av de utbildningsprogram som finns i svensk idrott.

De fick väldigt mycket stöd och positivt bemötande när de träffade klubbar, ledare och barn runt om i hela landet. Men också stöd från olika organisationer som de träffade.
– Vi fick den här kontakten med riksidrottsförbundet som vi idag samarbetar med. Där vårt utbildningsprogram är något som vi testar tillsammans med dem, och ska bygga vidare på.

De fick med sig Jimmy Durmaz som ambassadör och det gav ett otroligt genomslag.
– Vi spelade ju in “Stoppa skitsnacket” med Jimmy Durmaz från landslaget och han är en av de ambassadörer som vi är otroligt stolta över att ha med, eftersom den här frågan även ligger Jimmy varmt om hjärtat och han står verkligen upp för de här typen av frågor. Därför är vi jättestolta att han med honom i arbetet.
– “Stoppa skitsnacket”, var väldigt viktig för oss eftersom den gjorde att vi kunde nå ut till väldigt många killar, både till killarna i omklädningsrummet, där vi fick väldigt stort förtroende genom att förebilder som Jimmy, tar ställning till vårat arbete. Men också på större plan där han går i bräschen för en otroligt viktig fråga inom sin egen idrott – fotbollen som kanske inte alltid har lyft de här frågorna på samma sätt. Det handlar väl inte om att man inte tyckt att det är en viktig fråga, det kanske bara handlar om att man har saknat rätt förutsättningar, och där kommer vi in som den plattformen för att skapa förutsättningar och verktyg.

Genom att skapa samtal mellan människor, förebilder, ledare inom idrotten och i samhället och på något sätt att engagera så många som möjligt.
– Det lyckades vi med genom kampanjen stoppa skitsnacket: att engagera folk. Strax därefter fick vi “Number 10” stipendiet.

”Number 10” är ett pris på en miljon kronor som Zlatan Ibrahimovics har startat och det delades ut av Zlatan själv under fotbollsgalan i november 2017.
– Vi är väldigt glada och tacksamma. Vi har vunnit flera stora priser, stipendier och utmärkelser men jag vill också nämna att vi har fått priser på lokal nivå där vi får utmärkelser, stöttning och pepp hela tiden. Nyligen när det var stadslopp här i Finspång så fick vi en utmärkelse. Lokalsamhället har samlat in en summa pengar till oss, som gör att vi kan fortsätta att bedriva verksamheten. Så all ära och respekt till de stora stipendierna, men utan de lokala och nära så funkar inte en verksamhet, och därför vill jag verkligen understryka Finspångs roll i hela vårt arbete.

Lockar Room Talk jobbar med ett 20 minuters program. De träffar ett gäng killar som är mellan 10-14 år gamla, och ses ungefär 20 minuter innan träningen börjar.
– Där pratar vi om jämställdhet och manlighetsfrågor på olika sätt, och blandar upp med ganska mycket övningar. Det är en hel del övningar från idrotten kopplad till evidensbaserat material om jämställdhet, och på så vis kopplar vi ihop de olika delarna. Det är alltid 20 minuterspass och så jobbar vi 8 veckor med varje lag vi träffar.

Locker Room Talk blir större och kommer att starta i åtta nya regioner, med nya utbildare.
– Vi kommer att utbilda nya utbildare som ska göra samma sak vi har gjort, både för att se hur det går när vi lämnar över vår metod, men också för att se vad man gör efter åtta veckor, vad ska ledarna göra, vad ska tränare göra, vad ska föreningen göra, när vi väl har lämnat. Åtta veckor är en bra start men det kommer inte förändra ett helt tankesätt på en gång.
Vi tror att jämställdhet är något som man jobbar med hela tiden.

I Almedalen kommer Shanga delta i flera seminarier.
– Det är lite olika saker som jag ska var med i: “Jämställt killsnack” såklart, hos East Sweden Arena, sen ska jag prata hos brottsofferjouren. Jag kommer vara hos Svenska spel och tidningen Chef. Det kommer handla om lite olika frågor, men jämställdhet kommer vara fokus på de seminarium som jag deltar i. Men också hur man kan engagera unga , och framförallt unga män. Det är något som vi ser om vi kollar på jämställdhetsarbetet i dag – att vi missar att engagera unga killar som borde vara en del av arbetet, precis som vi och många i vår organisation är nu. Så vi har lagt ett jättestort fokus på att man ska vara ung och man ska vara kille, för att det är den biten som saknas.
– Min ingång – oavsett var jag är på Almedalen är att lyfta de bitarna, både jämställdhet, hur kan man skapa ny manlighet bland killar på olika sätt, men också som sagt: hur engagerar vi unga killar i den här frågan, avslutar Shanga.

UR PROGRAMMET

Jämställt killsnack – är det möjligt?
Arrangör:
East Sweden, Region Östergötland, Linköpings kommun, Norrköpings kommun, Motala kommun, Linköpings universitet, Östsvenska Handelskammaren
Dag:
4/7 2018 15:15 – 16:20
Evenemangskategori, EvenemangsTYP:
Seminarium, Seminarium
Ämnesområde, Ämnesområde 2:
Jämställdhet, Barn/ungdom
Språk:
Svenska
Plats:
Strandvägen 4
Platsbeskrivning:
East Sweden Arena

TEXT: Björn Lisinski
FOTO: Björn Lisinski